23948sdkhjf

Ny praksis: Forbudt at bruge andres design på reklamebilleder

Coop skal betale designer Kasper Würtz, fordi hans skål indgik i reklamebillede.

Højesteret har i denne uge underkendt 40 års praksis for brug af genstande som f.eks. tallerkner og skåle i reklamefotos, skriver Coop i en pressemeddelelse.

Det sker i en sag anlagt af designeren og keramikeren Kasper Würtz mod Coop.

I nogle tilbudsaviser og på nogle emballager havde Coop anvendt en skål eller en tallerken lavet af Würtz som regi/baggrund i reklamer for koncernens madvarer.

For eksempel kunne man på en reklame for flåede tomater se noget af en skål fra Kasper Würtz.

Med dommen har Højesteret fulgt den linje, som Sø- og Handelsretten havde lagt, og som betyder, at Coop ikke kan bruge Kasper Würtz' skåle og tallerkener, medmindre de kun i meget begrænset omfang er synlige i reklamen.

For den brug, der overskred denne grænse, stadfæster Højesteret, at Coop skal betale et vederlag på kr. 200.000 til Kasper Würtz, der dog havde krævet 1,75 million kr. af Coop.

Coop ankede Sø- og Handelsrettens dom, fordi man havde fulgt en mere end 40-årig fast branchesædvane for reklamefotos, hvor man har brugt brugsting, der ikke er velkendte hos forbrugerne.

I forbindelse med sagen fik Coop foretaget en undersøgelse, der kortlagde, at ingen forbrugere genkendte Würtz' skål eller tallerken.

- Med dommen tilsidesætter Højesteret det, der har været praksis for alle gennem de seneste 40 år. Det har hidtil været sådan, at man ikke har anvendt velkendte designs - som eksempelvis Royal Copenhagen musselmalet porcelæn eller Kay Bojesen bestik - i markedsføringen af madvarer, da det kunne være en krænkelse af ophavsrettighederne. Men dommen går skridtet videre og siger, at man også krænker, hvis designet er ikke er velkendt men synligt i reklamen. Dommen indebærer, at både vi og alle andre, der bruger genstande som regi i reklameøjemed, fremover i praksis kun kan anvende masseproducerede genstande, der ikke er beskyttet af lovgivningen, medmindre designeren siger ok til det, siger senioradvokat Per Sjøqvist, Coop.

Der findes ikke noget register over, hvilke varer, der må anvendes, og hvilke, der ikke må.

Derfor må annoncører, reklamebureauer, reklamefotografer og andre involverede nu fundamentalt ændre den måde, de anvender regigenstande på, i markedsføringen af deres produkter, skriver Coop. 

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.135